Monilajinen ampumaurheilukoulun ohjaajakoulutus
AmmuntaJulkaistu: 10.09.2023 19.27

Monilajinen ampumaurheilukoulun ohjaajakoulutus

Kaustisella järjestettiin 9.-10.9 monilajisen ampumaurheilukoulun ohjaajakoulutus.

Tämä pilottikoulutus järjestettiin yhteistyönä kolmen ampumaseuran kesken. Pilottiseuroina mukana olivat KP-V, VetU ja RMY. Koulutus oli myös avoin muille lähialueen seuroille, joista olikin muutama jäsen mukana mm. KokMas (Kokkola) ja RSA (Rauma).

Monilajisen ampumaurheilukoulun ohjaajakoulutus toimii myös yksilajisiin ampumaurheilukouluihin. Lajeina koulutuksessa oli Haulikko, Kivääri, Pistooli, Action Air (Practical) ja Riistamaali. Ohjaajakoulutus koostui ennalta suoritettavasta verkko-osiosta sekä paikallisista lähijaksoista, jotka ovat kaksipäiväisiä. Näitä lähijaksoja pidettiin Kaustisen lisäksi Lappeenrannassa, Sodankylässä, Kempeleessä ja Salossa.

Jari Lehtinen pitämässä oppituntia turvallisuusasioista.

Ensimmäisenä päivänä Kaustisella käytiin läpi ammunnan turvallisuuteen liittyviä asioita. Ampumaurheilukoulussa on ensisijaisen tärkeää opettaa kaikille harrastajille turvallisuusasioiden huomioiminen heti alusta alkaen. Ampumaurheiluliiton puolelta ohjaajakouluttajina toimivat Jari Lehtinen (kivääri), Janne Terkola (pistooli) ja Timo Vapola (haulikko). Haulikkoammunnan syvempiin saloihin meidät vei haulikkoampuja Timo Vapola. Koulutettavat pääsivät päivän aikana myös koettamaan haulikkoammuntaa trap-radalla sekä Kaustisen Metsästysseuran metsästysmajalla Jahtilassa, jossa SimWay-laitteet veivät kurssilaiset todentuntuiseen ampumasuoritukseen niin riista- kuin kilpailupuolella. Anssi Siitonen (RSA) oli tullut koulutukseen Raumalta ja lähinnä Action Air-lajin parista. Hän piti syventävän esityksen ko. lajista, joka monelle koulutuksessa mukana olleelle oli hyvinkin outo eli vähemmän harrastettava ampumalaji vielä lähiseudullamme.

Haulikkoammunan asento- ja pitoharjoituksia

Myös kivääri ja pistoolipuolen kouluttajat pääsivät haulikkokouluttajan ohjattavaksi

Timo Vapola kertomassa haulikkoammunnasta yhtenä lajina monilajista ampumaohjaajakoulutusta

Käytännön kokeilua Trap-radalla. Ensimmäinen kosketus haulikkoon ja kiekko palasix

Pitkäaikainen haulikkoampuja antoi myös tyylinäytteen

SimWay Hunt -simulaattorilla kiekonammuntaa Jahtilassa by Pekan Pizza

Myös Action Air -laji löytyi ohjelmistosta. Oikeaoppista tyyliä esittää P.W.

Toinen päivä aloitettiin kiväärin ja pistoolin perusteilla, käytiin läpi ampuma-asentojaeri ikäluokissa sekä oikeaoppista ohjaamista. Teoriaosion jälkeen siirryttiin ilma-aseradalle tekemään opittuja asioita käytännössä toisia ohjaten.

Kultahippuampujien ampuma-asennot opiskelun aiheena

Janne Terkola pistoolilajien kouluttajana, tässä aiheena oikea tähtäyskuva

Noptel-laitteisto on apuna ilmapistoolin koulutuksessa. Mirja Aho opastaa laitteen käytössä

Jari Lehtinen seuraa oppilaiden opinnäytetyötä. Ohjattavana Joose Puumala ja ohjaajana Päivi Westerholm

Haulikkoampuja Timo Vapola Jarin opastettavana ilmakivääriammuntaan

Vieraasta lajista huolimatta, Timo sai ensimmäisellä laukauksella puolikkaan kympin eli vitosen osumaksi.

Tulevan syksyn aikana on tarkoitus järjestää Kaustisella ampumaurheilukoulu. Tämä koulu pidetään kuutena iltana loka-joulukuun aikana. Tästä koulutuksesta tiedotetaan myöhemmin lisää, kun saadaan kasattua kaikki palikat kohdalleen. Koulutus on suunnattu ensisijaisesti lapsille ja nuorille, mutta myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan. Koulutus toteutetaan ilma-aseilla.

Keväällä on sitten mahdollisuus liittyä myös haulikkokouluun, mutta näistä asioista tiedotetaan sitten myöhemmin.