Nieminen ja Simola A-trapin yleisen sarjan mestarit
A-trap SM-KilpailutJulkaistu: 01.08.2023 07.06

Nieminen ja Simola A-trapin yleisen sarjan mestarit

Automaatitrapin yleisen sarjan kisat ammuttiin sunnuntaina 30.7. aurinkoisessa ja todella loistavassa säässä ja hienoissa maisemissa.

Naisten sarjan voittoon ampui Mäntsälän Kennel- ja Metsästysseuran Silja Nieminen tuloksella 82. Silja paransi lauantaina N20-sarjassa ampumaa tulosta 13 kiekolla, joka siivitti hänet voittoon naisten sarjassa. "Ihan hyvät fiilikset, tänään kisa meni hyvin, eilen tuli huonompi sarja. Tänään oli parempi fiilis ja kulki vain paremmin. Koetin vain keskittyä ampumaan jokaisen kiekon samalla tavalla ja pitää hyvän rytmin yllä".

Kuvassa Naisten sarjan ykkönen Silja Nieminen

Hyvänä kakkosena, vain 5 kiekkoa vähemmän rikkoneena, tuli järjestävän seuran Lotta Seppinen. Lotan kommentit kisan jälkeen naamakirjasta: "Kotikisojen kirous murrettu tänään Automaattitrapin SM-kisoissa Kaustisella. Tuloksena henkilökohtaisen kisan hopeaa 🥈! Kahtena edellisenä vuotena on omissa kisoissa tullut epäonnistumisia, toisin kuin muualla järjestetyissä SM-kisoissa, eli nyt tämä siis maistui sitäkin paremmalta! Vaikka tulostaso ei tänään kovin kummoinen ollutkaan, niin se oli kenties minulle etu, jostain syystä omat SM-sijoitukset ovat yleensä olleet parempia niissä kisoissa missä tulostaso on yleisesti ottaen jäänyt odotettua matalammaksi". Kilpailun kolmanneksi ampui KP-V:n Pihla Pulliainen. Pihlan kotikisojen kokonaissaalis oli todella upea, 3x🥇 ja 1x🥉. Kaustisen kolmas edustaja ja samalla joukkuekilpailun jäsen naisten sarjassa oli myös juniorisarjoissa vielä ampuva Nea Tastula. Nean tulos 61 rikottua savikiekkoa sadasta mahdollisesta riitti yleisessä sarjassa sijaan numero 13.


Kuvassa mitalikolmikko vasemmalta Lotta Seppinen, Silja Nieminen ja Pihla Pulliainen

Naisten joukkuekilpailun vei ylivoimaisesti nimiinsä Kaustisen Pohjan-Veikot. Joukkueessa ampuivat Nea Tastula, Lotta Seppinen ja Pihla Pulliainen. Kisan toiseksi tuli OSU Orimattilasta osuen 9 kiekkoa huonommin kuin viulupitäjän 🎻 tytöt. OSU:n joukkueessa ampuivat Satu Pylkkänen, Marja Maunula ja Tuuli Lahtinen.

Joukkuekilpailun palkintojen jaossa pitkämatkalaisista oli vielä paikalla OSU:n Marja Maunula sekä KP-V:n tytöt Lotta Seppinen, Pihla Pulliainen ja Nea Tastula.

Miesten sarjasta odotettiin todella tasaista vääntöä alusta alkaen, ja sitä se myös oli. Ensimmäisen sarjan jälkeen 5 miestä olivat tasatuloksella kärkipaikalla ja kahden kiekon sisään mahtui 11 ampujaa. Muutamat mitalisuosikeiksi odotetut ampujat epäonnistuivat hieman ensimmäisellä kierroksella.

Toinen kierros alkoi sitten hieman selventämään kärkikaartia. Tasaiset sarjat 2 x 24 kiekkoa rikkonut Teemu Ruutana (LäSa) oli kärkipaikalla ennen lauantain M50-sarjan hopeamitalisti Ari Simolaa (OrJy). Viime vuoden voittaja Timo Niemelä (KuKu) kohensi myöskin asemiaan toisella kierroksella nousten viidenneksi sijalta 17. Väliin mahtui vielä tässä vaiheessa P-HA:n Osmo Setälä ja ampumaliiviä vaihtunut PHC:n Jari Rämö.

Kolmannella kierroksella viiden kärki pysyi samana, mutta järjestys hieman vaihtui. Simola jatkoi tasaista tahtiaan saaden 24 osumaa, Teemu hieman epäonnistui tässä sarjassa jääden 22 kiekkoon. Rämö nousi tässä vaiheessa sijalle 3. , Niemelä 4. ja Setälä 5. Viiden kiekon päästä kärjestä ja vain kahden kiekon päässä podium-paikasta olivat tässä kohdin jatkuvasti tulostaan parantanut P-HA:n Joonas Pyhälä ja hieman toisessa sarjassa kyykännyt P-HA:n Mika Myllylä.

Neljännellä eli viimeisellä kierroksella tapahtui sitten se paljon odotettu täyden sarjan ampumasuoritus, kun Lahden ampumaseuran Pasi Tanhuanpää onnistui tässä viikonlopun ainoana ampujana. Tämäkin kertoo hieman vaikeista keliolosuhteista perjantaina ja lauantaina sekä hieman ehkä myös sunnuntaina vaikkakin sää oli mitä parhain.

Kamppailu M-sarjan voitosta ratkesi viimeisessä sarjassa lopullisesti, kun Teemu Ruutana jäi 21 kiekkoon ja Jari Rämökin sai rikottua "vain" 20 kiekkoa. Näin ollen kisan "ylivoimaiseen" voittoon ampui Orimattilan Jymyä edustava Ari Simola tasaisilla sarjoillaan (24,23,24,24) tuloksen ollessa 95. Huiman loppukirin ottanut Timo Niemelä nousi vielä Teemu Ruutanan rinnalle, molempien tulosten ollessa 91, mutta shoot offissa (uusinta) Teemu kuitenkin piti pintansa voittaen Niemelän tuloksin 7 - 6. Joonas Pyhälä paransi kisassa joka sarjallaan (21,22,23,24), mutta jäi Mika Myllylän kanssa seuraavaille sijoille eli 4. ja 5.

Miesten sarjan uusinnassa vuorossa Teemu Ruutana, Timo Niemelä odottaa tyynenä vuoroaan. Uusinta päättyi Ruutanan eduksi vasta seitsemännellä kiekolla.

Järjestävän seuran ampujista Oksakosken lahja Kaustiselle, Marko Honkonen, ampui sijalle 28. Markon ammuntaa kisan puolessa välissä tuli vaikeuttamaan aseen perän halkeaminen, jota yritettiin paikata teippaamalla, mutta varmaan vaikutti kahden viimeisen sarjan tuloksiin. Muut Kaustisen miesampujat olivat; Toni, Niilon pojan poika, Varila oli kisassa 31. ja Y16-sarjan lauantaina voittanut Aaro, Bensiinikauppiaan poika, Peltoniemi 35. Sijolle 37. ja 38. ampuivat Juha Pulliainen ja Reijo Luomala. Severi Honkonen oli 40. ja elämänsä ensimmäistä Trap kilpailua ampunut Kalle Vapola sijoittui hienosti sijalle 45.

Arin tyylinäyte sunnuntailta

Voittajan tunnelmat kisan jälkeen: "Ihan hyvät tunnelmat on kisan jälkeen, sillä tätä juuri lähdin täältä hakemaankin. Tämä toimi oikein hyvänä harjoitteluna MM-kisoja varten, että siihen nähden pyrin täällä tekemään ihan vain perussuoritusta. Tänään meni ihan hyvin." Lauantaina M50-sarjassa toiseksi jääminen ja Tomi Hämäläiselle häviäminen ei kuitenkaan Simolaa haitannut: "M50 kilpailun yhdessä sarjassa oli hieman ongelmia, mutta siitäkin sitten selvisin voittajana. Tomi ei ollut vielä voittanut kyseistä sarjaa ja rehellisesti sanottuna en olisi halunnutkaan voittaa sitä sarjaa. Tomille siinä ilmoitinkin, että tänään sitten vaihdetaan osia." Kaikissa ammuntalajeissa harjoittelun ja rutiinin kautta päästään hyviin suorituksiin; "Trap-ammunnassa yksi kierros on hirveän pitkä, noin 25 minuuttia. Siinä ei vain voi olla koko ajan valmiina. Ammun vähän eri tekniikalla kuin muut. Valmistautumiseni alkaa, kun pari edellistä kilpailijaa on ampumassa, sitten aloitan keskittymään omaan suoritukseeni. Yksi kiekko kerrallaan, ja teen rutiinin joka kerta samalla tavalla. Valmiusasento sama, sitten vain rento suoritus." Kertoili päivän mestari kilpailun jälkeen.

Miesten sarjan mitalikolmikko vasemmalta Teemu Ruutana, Ari Simola ja Timo Niemelä (Vakavana ja vapautuneena)

Yleisen sarjan joukkuekilpailu oli siinä mielessä yllättävä, että henkilökohtaisen sarjan mitalikolmikko oli seuransa ainoita edustajia ja täten eivät "mahtuneet" mihinkään joukkueeseen. Joukkuekilpailun voiton vei suomenennätystä sivuavalla tuloksella 267 SE Pohjois-Hämeen Ampujien joukkue, jossa ampuivat: Joonas Pyhälä, Mika Myllylä ja Osmo Setälä. Toiseksi tuli Ruotsalon Metsästysyhdistys ampujinaan Petri Heikkiniemi, Antti Pirttisalo ja Timo Nissilä 9 kiekkoa vähemmän rikkoneena ja kolmanneksi suurena yllättäjänä Lahden Ampumaseura, jota tällä kertaa edustivat Risto Rämö, Jari Helminen ja viikonlopun ainoan täyden sarjan ampunut Pasi Tanhuanpää, ennen Oulun Metsästys- ja ampumaseuraa, joka hävisi pronssimitalin vaivaisen kiekon erolla. Ero on todella minimaalinen, kun ajatellaan, että joukkuekilpailuun lasketaan kolmen ampujan ampumat osumat eli kaikkiaan 300 kiekkoa.

Yleisen sarjan joukkuekilpailun parhaat: RMY, P-HA ja LAS

Sunnuntaina palkintoja olivat jakamassa SM-kilpailujen TA, Trapin nuorten valmentaja ja paravalmentaja sekä tällä hetkellä väliaikaisesti maajoukkueen päävalmentajana toimiva Pekka Maunula, juoksupoika ja jokapaikanhöylä Joose Puumala sekä KP-V:n ampumajaoston pj. Bensiinikauppias Toni Peltoniemi

KP-V:n järjestämät A-trapin SM-kilpailut olivat kolmannet peräkkäiset SM-kisat, jotka ampumajaosto sai järjestettäväkseen. Asiat hoituivat jo "melko" tutulla rutiinilla ja vaikka välillä tuli yllätyksiä, ja laitteiden kohdalla pahojakin, niistä selvittiin ja aurinkoisen päätöspäivän jälkeen luulen, että suurimmalle osalle (tai toivottavasti kaikille) jäi kisoista kuitenkin hyvä mieli. Palautteet ainakin kuulostivat positiivisilta;

  • No nyt on hyvä kotona sohvan nurkassa raapustaa, joten iso kiitos kisajärjestäjille. 💪 Kaustisella on aina hienosti järjestetyt kisat. Ja onnittelut myös muille mitalisteille.🎉
  • Täytyypä itsekkin kiittää KP-V.n porukkaa järjestelyistä. Vaikka aktiivi porukkaa on kohtalaisen vähän näytti se kokoaan isommalta. Päätuomarien käyttö omista jäsenistä on hatun noston arvoinen suoritus. Hienoa toimintaa.
  • Kyllä on ollut kova suoritus, kolmet kisat ja kaikki järjestelyt on viimesen päälle, porukka rehtiä ja ystävällistä. On ilo ollut käydä ampumassa SM kisoissa💪👌😊
  • Onnea kaikille. Ja vaikka itse en lopulta päässyt kisoihin niin halusin vaan sanoa tää whatsapp on hieno ja toimiva idea ja toivottavasti jaksatte jatkossakin pitää hienoja kisoja, että päästään osallistumaan jatkossaki.
  • Onnittelut mitallisteille👏 Kiitos järjestäjille hyvistä kisoista, teitte kovan kisaviikonlopun.👍
  • LAS ampujat: Kiitokset järjestäjille kisoista👌👍
  • Hienosti hoidetut kisat 👍 Onnea kaikille kisoissa menestyjille 👏

  • Kilpailujen aikana heittimet heittivät kilpailijoille 15 220 kiekkoa, joista ampujat rikkoivat 10690 kpl eli 70.3 %.
  • Ampumajaostolla on etumaastossa tekemistä taasen kerrakseen ennenkuin harjoittelu voi jatkua 😉😂
  • Järjestävänä seurana emme olleet kovinkaan kohteliaita vieraille vaan veimme kultaiset mitalit 🥇 sarjoissa Y16: Aaro Peltoniemi, N20: Pihla Pulliainen, LV1: Timo Vapola, LV2: Juha Myllymäki sekä Y20-joukkue (Aaro Peltoniemi, Pihla Pulliainen ja Nea Tastula) ja N-joukkue (Pihla Pulliainen, Lotta Seppinen ja Nea Tastula). Lisäksi hopeaa ja pronssia 🥈🥉 N-sarjasta tuojina Lotta Seppinen sekä Pihla Pulliainen

Suuri Kiitos Kilpailijoille mukavasta kisaviikonlopusta ! Te teitte kisoista täydellisen, tosin meidän pienellä avustuksella 🙄

Ja ISO KIITOS myös kaikille talkoohenkilöille, jotka jaksoitte tehdä arvokasta työtä kilpailujen eteen.

Tästä on hyvä jatkaa ja suunnitella tulevia kilpailuhakemuksia "muutaman vuoden" (tai ainakin kuukauden) päästä.

Pekka Puumala


Kaustisen Pohjan-Veikot ry. 
0178984-0
Urheilutie 10, 69600 Kaustinen
040 522 8977, veikot@kp-v.fi


Toimisto avoinna:
Ma - Ke 10 - 16
To 12 - 18
(poikkeavat aukioloajat Facebook)